Археолози замразиха ремонт на гробищен път в село Изгрев
Археолози замразиха ремонт на гробищен път в село Изгрев / Снимка: Дарик, архив
Археолози замразиха ремонта на гробищния път в благоевградското село Изгрев. Причината е, че трябва да се проучи терена, на който бяха открити керамични предмети от римско време.

Находките изскочиха преди дни, по време на изкопни работи по разширяване на трасето, което от години е в окаяно състояние. Кметът на населеното място Йордан Китанов подал сигнал в Историческия музей, а вчера на място пристигна комисия от експерти на Министерството на културата.

"Това е новооткрит обект и първо трябва да се проучи, а след това ще може да продължи ремонтът на пътя", коментира за Дарик директорът на Историческия музей в Благоевград Христина Шопова. 

За да започне теренното обследване обаче ще трябва да осигури финансиране. Тъй като обектът е новооткрит и не е вписан в археологическата карта на България, проучването се извършва от общината, която се явява и инвеститор на ремонта на селския път.

Според Цонева, по първоначални данни предметите са от късноримския пероид - от 3-6 век от новата ера. Все още не е ясно какъв е обхватът на археологическия обект.

Едва след като приключи пълното обследване на мястото, тогава могат да продължат ремонтните дейности на пътя. Ако пък се окаже, че находките са достатъчно значими, тогава този културен обект ще се запази, а кметството ще трябва да търси нов вариант за изграждане на път до гробищния парк в село Изгрев.