Арх. Скрижовски отчете изпълнението на инвестиционната програма за 2009 г.
Арх. Скрижовски отчете изпълнението на инвестиционната програма за 2009 г. / Дарик - Благоевград

Община Благоевград е единствената в страната, която изцяло обнови подземната инфраструктура в три квартала за рекордно краткия срок от 9 месеца, заяви заместник-кметът по строителството арх. Георги Скрижовски на пресконференция, на която отчете изпълнението на общинската инвестиционна програма за 2009 г. Тези постижения се дължат на доброто планиране и подготвените от администрацията проекти през 2008 г., уточни арх. Скрижовски.

Тази година Община Благоевград спечели финансиране от европейските фондове, с което започна изпълнението на 8 проекта на обща стойност 50 млн. лв., които бяха подготвени и внесени в ресорните министерства през 2008 г. Бе даден старт на практическата реализация на основната цел, която ръководството на община Благоевград си постави през есента в началото на мандата - осезателно да се подобри качеството на живот на хората в общината чрез привличането на максимален обем средства от европейските фондове, подчерта Люба Спириева - главен експерт "Пресцентър и протокол".

От 9-те  проекта, с които Общината кандидатства по Оперативните Програми, бяха одобрени за финансиране 8 - 4 по ОП „Регионално развитие”, 3 по ОП „Околна среда” и един по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектите са основно инфраструктурни, тъй като подобряването на инфраструктурата във всички сфери на социално-икономическия живот е ключов приоритет на общината, отчете заместник-кметът по строителството.

Мащабните строително–ремонтни дейности започнаха в края на февруари тази година с подмяната на ВиК и канализационната мрежи на 3 благоевградски квартала – "Грамада", "Струмско" и квартали от 25-и до 42-ри. 

В навечерието на зимния сезон ръководството на Община Благоевград може с гордост да отбележи, че в рекордно кратки срокове бе свършена огромна по обем работа. Жителите на Благоевград посрещат зимата с изцяло обновена подземна инфраструктура в трите квартала, а вместо предвиденото по проект изкърпване на улиците в кв. "Грамада", те бяха преасфалтирани, изкърпени са улиците в кв. "Старо Струмско", заяви още арх. Георги Скнижовски.

По думите му въпреки двумесечното практическо блокиране на проекта в центъра на Благоевград и опитите да се политизира проблема, усилията на Общината са се увенчали с успех – завършват се по-голямата част от предвидените в проекта улици, готови са двете кръгови кръстовища, започна подмяната на ВиК-инфраструктурата на ул. „Славянска”, което от администрацията отдават на гъвкавостта на кмета. 

За две години Община Благоевград реконструира изцяло 18.5% от общинската пътна мрежа, общо 14 км. пътища, по-голямата част от които са изпълнени през миналата година. През 2009 г. бе ремонтиран пътя Благоевград – м. "Бодрост" – м. "Картала" с обща дължина 4 250 м.

ВиК мрежи в четири квартала - "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и квартали от 25-и до 42-ри, бяха подмемени за две години, в три от тях със средства от европейските фондове.

До момента са усвоени 2.7 млн. лв. по ОП “Околна среда”. Това са изплатените от европейските фондове средства на община Благоевград за извършени строително-монтажни дейности, 9 млн. лв. са актуваните и платени от Общината дейности по проекта. За разликата са подадени искания за междинни плащания.

Преди да започне изграждането на ВиК инфраструктурата в ІV-ти микрорайон трябва да се извършат отчуждителни мероприятия. Стойността им за целия обект е 9 163 240 лв. До този момент са влезли в сила заповеди за отчуждаване и са изплатени обезщетения на стойност 1 638 611 лв. В този микрорайон е включен и кв. "Освобождение", който е населен изцяло от млади семейства.

В ІV микрорайон ще бъде изградена нова канализационна мрежа с дължина 7782 м с полиетиленови тръби и водопроводна мрежа с дължина 9658 метра. Поради бавната процедура съгласно нормативна база, свързана с провеждане на отчуждителните мероприятия, се налага изграждането на обекта да става етапно, като през 2010 г. ще се проведе процедура по Закона за обществените поръчки за І-ви етап, обособен в района, където са приключили отчуждителните мероприятия.

В ІV-ти микрорайон ще бъдат изградени водопроводни и канализационни мрежи на общо 32 улици. Този район е нов и има малко изградени сгради, т.е. благоустрояването ще предхожда изграждането на основното застрояване, което е много благоприятно за удовлетворяване на инвестиционните намерения на собствениците на имотите.

2 991 272 лв. е общата стойност на извършените СМР за реконструкцията на ВиК мрежите в кв. "Струмско", която завърши. Проведени са отчуждителни мероприятия на стойност 738 105 лв. Реконструирана е ВиК мрежата на 15 улици, на 4 улици са изпълнени нови водопроводни и канализационни мрежи. Новоизградената канализация е с дължина 5726 м с полиетиленови тръби. Новият водопровод е с дължина 5842 метра. В квартала е изпълнена и газоразпределителна мрежа.

Общата стойност на изпълнените строителни дейности в кв. "Грамада" е 8 581 720,80 лв. Реконструкцията на ВиК мрежите е изпълнена на 17 улици. Стойността на проведените отчуждителни мероприятия в квартала е в размер на 136 070 лв. Новите водопроводни мрежи, които се изпълниха, са полиетиленови тръби с дължина 8936 м. Реконструкцията на канализационната мрежа се изпълни с полиетиленови тръби с дължина 6997 метра.

Община Благоевград е спечелила пет обекта, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по околната среда. Това са “Канализация в с. Церово с два броя малки пречиствателни станции за отпадни води"– включва изграждане на канализация по всички улици в селото и два броя модулни пречиствателни станции на стойност 3 117 193,20 лв., обект “Канализация с. Долно Лешко с МПСОВ” на стойност 2 418 002,04 лв., обект “Канализация и водопровод” с. Бело поле за сумата от 503 013,26 лв., обект “Канализация с. Логодаж с МПСОВ – І етап” и обект “Канализация с. Долно Българчево с МПСОВ – І етап”. 

70 000 лв. са вложени в селата за водохващания. В инвестиционната програма за 2009 г. бяха заложени ремонтите на каптажите за питейно водоснабдяване и изграждането на санитарно-охранителни зони с цел повишаване дебита на вода и ограничаване достъпа на животни и хора до вододайните зони на 8 села от общината. Тъй като водопроводната мрежа на населените места Дъбрава, Бучино, Дренково, Дебочица, Бистрица, Горно Хърсово, Обел и Логодаж не се стопанисва от “ВиК” Благоевград, по тези водопроводни мрежи не бяха извършвани ремонти и не бяха ограничени санитарно-охранителни зони.

Общо за благоустрояване от началото на годината са усвоени 1 506 913 лв., а през 2008 г. - 1 070 165,99 лв.

През 2009 г. са изградени нови паркинги с общо 161 паркоместа на обща стойност 194 969 лв.

През 2010 г. е предвидено изпълнение на плътен асфалтобетон на стойност 11 650 920 лв. в кв. "Грамада", а в кв. "Струмско" ще бъде извършен основен ремонт на съществуващите асфалтирани улици за сумата от 494 173 лв. За благоустрояване на улици са предвидени 543 500 лв.

8 млн. лв. ще бъдат усвоени по Оперативна програма “Регионално развитие” за изпълнение на дейностите по проект “Здравословна и достъпна градска среда”. Договорът за безвъзмездна финансова помощ бе подписан на 21 октомври тази година. В рамките на проекта ще бъдат реконструирани 12 улици и две паркови зони в кв. "Струмско". Продължителността на проекта е 24 месеца.

По Оперативна програма “Околна среда” ще бъдат изградени ВиК мрежи в ІV микрорайон. През 2010 г. ще се проведе процедура по ЗОП – І-ви етап, който се очаква да струва около 5 800 000 лв.

Обектът "Водоснабдяване на с. Дъбрава" е в процедура на възлагане за проектиране. Срокът за изпълнение на услугата е заложен до 20 декември тази година.