Арестуваха ЮЗУ преподавател и трима иманяри с множество ценни антики
Арестуваха ЮЗУ преподавател и трима иманяри с множество ценни антики / снимки: МВР

Множество културно-исторически ценности иззеха полицаи от Областната дирекция на МВР-Кюстендил и колегите им от РУП – Бобовдол при спецакция за противодействие на престъпления, свързани с културни ценности, съобщиха от МВР. Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата в Кюстендил.

Арестуваха ЮЗУ преподавател и трима иманяри с множество ценни антики
netinfo

В хода на акцията са извършени претърсвания в жилища на иманяри и колекционери на териториите на Бобов дол, Радомир и Благоевград. Задържани са четирима мъже – трима криминално проявени от Бобов дол - на 34, 43 и 66 г., и 59-годишният Нино Михайлов от Благоевград, който е преподавател във Факултета по педагогика в ЮЗУ "Неофит Рилски".

При претърсване на имоти, обитавани от тримата мъже в Бобов дол, са открити множество археологически обекти - монети, части от антични предмети, накити, керамични съдове. В къща в с. Чуковец, собственост на роднина на един от иманярите, полицаите открили металотърсач и монети.

Арестуваха ЮЗУ преподавател и трима иманяри с множество ценни антики
netinfo

В процеса на работата било установено, че "мозъкът" на групата е благоевградчанинът Нино Михайлов. Процесуално-следствените действия продължили с претърсване на жилището на преподавателя от Благоевград. Там били открити множество монети - антични и средновековни, керамични съдове, предмети и фрагменти от предмети с различно предназначение, множество върхове от стрели на копия, фибули и накити от сребристосив метал, фрагменти от предмети с флорално изображение, пръстени с инкрустиран син камък, законно притежаван газов пистолет и заглушител.

Четиримата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Предстоят експерти за установяване на точния произход и стойността на иззетите предмети. Процесуално-следствените действия продължават. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс.