Арабски дипломати проправят път към бизнес контакти в Неврокопско
Арабски дипломати проправят път към бизнес контакти в Неврокопско / Снимка: Маргарита Петкова
Посланиците на Мароко, Палестина, Алжир, Йемен в София и представител на посолството на Саудитска Арабия посетиха град Гоце Делчев. По идея на БАФЕВРО – Асоциация за българо-африканско и европейско сътрудничество, те се срещнаха с кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен, заместник-кметовете на Хаджидимово и Сатовча, които представиха възможностите за инвестиции в региона, природния и човешки капацитет. Представители на бизнеса от региона също дойдоха на срещата.

До късно следобед продължиха неформалните разговори на фона на подредена изложба от местни представители на изкуството и фолклорни изпълнения от Дебрен, Сатовча и Плетена.

Много от представителите на дипломатическите мисии не скриха, че имат надежди възможностите за бизнес контакти да достигнат темповете от преди години и поканиха местните предприемачи да участват в различните търговски изложения, които се организират в арабските държави и проявиха интерес към дървообработването, производството на селскостопански продукти, млечни изделия, които отдавна са известни и търсени от арабските потребители.

“Българската държава не улеснява чуждестранните инвестиции", категоричен беше посланикът на Палестина, като дипломат с най-дълъг опит в България. "Изискването за минимум 300 хиляди евро инвестиция и откриване на минимум 30 работни места, заедно със случаите, в които арабски инвеститори са обявявани като опасни за българската държава, арестувани и екстрадирани, не помагат на взаимното доверие и добрите бизнесконтакти”, смята той.

“Много често посрещаме посланици от различни държави, обясняваме им какви са възможностите за бизнес развитие в региона и си оставаме само с добрите намерения, надявам се след тази голяма среща да има конкретни резултати в сферата на бизнесотношенията“, обобщи кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Именно с тази цел е създадена и БАФЕВРО като неправителствена организация, в която членуват българ  ски граждани и граждани от африкански държави, пребиваващи в България, уточни президентът й Нурадин Рияжи.