/ Дарик, архив
"Надявам се протестът на благоевградчани да предизвика интереса на всички българи към случващото се у нас като цяло - било заради поскъпването на горивата, било, за да подкрепим майките на деца с увреждания.

Протест срещу високите цени на горивата блокира Е-79 (СНИМКИ)

Мисля, че тепърва ще видим на какво са способни не само в Благоевград, но и всички българи". Това заяви пред Дарик Александър Стамболийски, председател на регионалния Съюз на транспортните работници, който организира вчерашната блокада на главен път Е-79.

По думите му, вчера много от хората са били настроени да потърсят изцяло оставката на управляващите, но за това действие все още не е дошъл подходящия момент. 

"Все още е твърде рано. Няма алтернатива за това нещо да се потърси оставка. Ние не виждаме нито политическа, нито гражданска формация, която да бъде алтернатива. Може би, на по-късен етап ще се появи такова нещо, но засега - няма алтернатива.

Недоволството на хората обаче нямаше как да се избегне. Всеки знае, че поскъпващият живот у нас води до гняв и до радикални действия от страна на гражданите", увери Стамболийски. Той прогнозира, че неделното затваряне на главен път Е-79 няма да бъде последният и единствен протест на благоевградчани. 

"Мисля, че тепърва ще ще има все повече протести с искания за оставка изцяло на целия кабинет", подчерта председателят наСъюза на транспортните работници. Според Александър Стамболийски, държавата има механизми да контролира цените на горивата и на основните стоки и не бива да вярваме на политиците, които твърдят, че без увеличение на акцизите ще трябва да се намалят пенсиите и заплатите в държавния сектор.

Втори протест срещу високите цени на горивата в Стара Загора

"Поех лидерската роля на вчерашния протест спонтанно. Някой трябва да поеме тази отговорност - гражданското недоволство, колкото и да е мирно в началото, може да прерасне в доста сериозни проблеми и за самите граждани, така че трябва да има някакъв контрол.

Нямам някакви намерения в политиката, аз съм синдикалист и стоя близо до проблемите на хората. Ако реално успеем да направим национален стачен комитет на гражданите ще намерим начин, по който да въздействаме и на управляващите без да се налага да търсим оставки непрекъснато", увери Стамболийски.

Той допълни, че в протестите няма гръб от никого, единствено от хората.  "Ще продължим да защитаваме техните интереси. Едно будно гражданско общество може да бъде най-силния гръб в една държава", каза Стамболийски.