Протест срещу високите цени на горивата в Благоевград
Протест срещу високите цени на горивата в Благоевград / Снимка: Дарик
Стотици жители на Благоевград днес протестираха срещу високите цени на горивата. Над 200 автомобила излязоха на автошествие, което се качи на главен път Е-79 и  стигна до разклона за село Железница. Там за повече от половин час хората блокираха движението и в двете посоки на международното шосе. 

Протест срещу високите цени на горивата
Снимка: Дарик


Блокадата образува километрични опашки и от двете страни на пътя, по-голяма част от шофьорите обаче проявиха търпение и заявиха своята солидарност към протестиращите.

Протест срещу високите цени на горивата
Снимка: Дарик


Полицията осигури организацията на протеста и на движението и не позволи ескалация на напрежението. Въпреки че организаторът на просетта - Александър Стамболийски, който е и председател на регионалния Съюз на транспортните работници, призна, че няма разрешение за блокада на главния път, униформените служители оставиха хората свободно да излязат на шосето.

Протест срещу високите цени на горивата
Снимка: Дарик


Хората се оплакаха от полуделите цени на горивата и от очакваното поскъпване на данъците за колите, на цените на тока, на водата. 

"Очаква ни тежка зима, но ние няма да позволим управляващите да се подиграват с нас. Ще протестираме, докато не с вразумят. От понеделник започват координирани протести с градове от цялата страна. По всичко личи, че недоволството ще се пренесе на жълтите павета", заяви Александър Стамболийски, който влезе в ролята на организатор и лидер на днешния протест.