Приеха отчетите на общинските предприятия в Благоевград
Приеха отчетите на общинските предприятия в Благоевград / Снимка: Дарик, архив
71 000 лева е приходът от синя зона в Благоевград за 2106 година. Печалбата обаче не е достатъчна, за да бъдат изградени общински безплатни паркинги, които да решат проблема със задръстването и да отпушат централна градска част от стотиците автомобили. Това стана ясно днес на сесия на общинския съвет, на която бяха приети отчетите на общинските предприятия за 2016 година. 

За миналата година печалбата на дружеството "Паркинги и гаражи" е по-малка в сравнение с предходната 2015 година, когато фирмата е реализирала приход от 108 000 лева.

На въпрос кога ще бъдат изградени общински безплатни паркинги в областния център, тъй като общинското дружество бе създадено и с такава цел, управителят Васил Атанасов бе лаконичен: "Когато генерираме по-големи приходи". Кога ще стане това, обаче той не можа да обясни.
Според общинския съветник Димитър Урдев, много трудно общината сама ще може да осигури финансов ресурс за изграждането на безплатни паркинги в Благоевград. Затова е добре да се търси публично-частно партньорство, което да реализира подобни проекти. Другият вариант, според Урдев, е да се търси увеличение на билетите за синя зона.

На днешната сесия стана ясно, че Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания в Благоевград за миналата година има 820 000 лева загуба.  За следващото заседание ръководството на болничното заведение трябва да представи план с конкретни мерки за финансово стабилизиране, които ще бъдат обсъдени от местните парламентаристи.

Общинският футболен клуб "Пирин" приключва миналата година с 421 000 лева загуба.