/ ThinkStock/Getty Images
5-месечна присъда и глоба от 10 000 лв. и за жена
Със споразумения са приключили наказателните производства срещу двама души, обвинени от Районна прокуратура-Благоевград за нарушаване на карантината, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата повдигна обвинение на мъж, нарушил карантината

На 27 април двама мъже, с българско и македонско гражданство, пристигнали в страната от Нидерландия, като преминали през ГКПП Видин. Били им издадени предписания от Регионална здравна инспекция за спазване на задължителната 14-дневна карантина - противоепидемична мярка, въведена срещу разпространението на заразата.

Същите следвало да пребивават на постоянния им адрес в село Логодаж. Вместо това, на следващия ден те пристигнали на ГКПП Гюешево с цел да напуснат пределите на страната, обаче били задържани.

Пробация за мъж, нарушил карантината в Петрич

Подсъдимите са се признали за виновни и са се съгласили да им бъдат наложени наказания от по седем месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Те ще платят и глоби в размер на по десет хиляди лева.

За същото престъпление е била привлечена към наказателна отговорност жена. Тя е с българско и македонско гражданство, пристигнала от Швейцария, където била трудово ангажирана.

Изправят пред съда мъж, нарушиял карантината си в Банско

Въпреки че била поставена под задължителна 14-дневна карантина, тя напуснала адреса си в село Покровник. На 3 май, подсъдимата се намирала на територията на ГКПП Гюешево.

Тя е сключила споразумение с Районна прокуратура, с което се е признала за виновна и се е съгласила да й бъде наложено наказание от пет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на десет хиляди лева.

6-месечна присъда и 10 000 лв. глоба за мъж, нарушил карантината

Трите споразумения са били одобрени от съда, с което имат последиците на влязла в сила присъда.