7 фирми от Югозапада в черен списък за неплатени заплати
7 фирми от Югозапада в черен списък за неплатени заплати / Дарик - Благоевград

482 000 лева са изплатени на работници след подадени жалби в Областната инспекция по труда в Благоевград.

80 процента от формираната сума е погасена през месец юни от дружества на територията на Благоевградска област, които не са плащали заплати повече от половин година, останалата част е от фирми в Кюстендилско, съобщи директорът на ОИТ Петър Попадиин.

Седем са предприятията в региона, включени в така наречения черен списък, които са под постоянен мониторинг от страна на трудовите инспектори. Директорът Попадиин отказа да назове кои са те, както и некоректните собственици на дружествата.

Само за месец в ОИТ-Благоевград са постъпили 54 жалби за нарушения, като преобладаващи са за длъжими възнаграждения. В същия период инспекторите са извършили 379 специализирани проверки. Седем от тях са проведени в мини, кариери и предприятия на специален режим.

Констатираните нарушения през юни са 1424. В Благоевградско са съставени 63 акта за различни нарушения по Кодекса на труда и са издадени 77 предписания, информира Петър Попадиин. Предприетите принудителни административни мерки за периода са 1384. Влезлите в сила наказателни постановления са 86, на обща сума 40 800 лева.

От 1 август започва да действа софтуерен регистър, който ще следи изкъсо за работодатели, които погазват правата на наетите лица.