500 000 страдат от астма
500 000 страдат от астма / Дарик - Благоевград, архив

Над половин милион души у нас страдат от астма, а повече от 150 000 от тях са деца. Това съобщават от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, в световния ден за борба със заболяването. От пациентската организация допълниха, че още тази година ще изискат създаването на Национална програма за превенция и контрол на астма, алергии, както и хроничната обструктивна белодробна болест, тъй като тези три заболявания изисквали особено внимание от страна на институциите.

Астмата е белодробно заболяване, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Това е най-често срещаното хронично респираторно заболяване в детска възраст, категорична е Диана Хаджиангелова, председател на асоциацията. "Нека обърнем сериозно внимание, най-вече институциите, отговорни за това. Най-после да се сложи такова начало - за хроничните заболявания при пет-шест годишните може да се започне една стаститика", обясни тя.

Диана Хаджиангелова припомни още: "Това е основна задача и нека призовем хората да се замислят върху качеството на чистия въздух - тази година е година на чистия въздух. Нека също така обърнем внимание на въздуха, който дишаме в затворени помещения, защото никой не се замисля за това".

По последни данни 80 милиона души по света са покосени от хроничната обструктивна белодробна болест, 300 милиона страдат от бронхиална астма, 400 милиона - от алергичен ринит. Между 30 и 40 процента от човечеството страда от алергии. По данни на Световната здравна организация до 2025 година този процент ще достигне 50.