40 младежи от областта с шанс за професионално обучение в Германия
40 младежи от областта с шанс за професионално обучение в Германия / снимка: Дарик-Благоевград, архив
40 младежи от областта с шанс за професионално обучение в Германия
63587
40 младежи от областта с шанс за професионално обучение в Германия
  • 40 младежи от областта с шанс за професионално обучение в Германия

Регионалната служба по заетостта дава възможност на младежи да придобият професионална квалификация в Германия за срок от 3 години. Бюрата по труда в Благоевградска област набират кандидати до 25 години за професионално обучение в Германия по програма "Професионално обучение на младежи от Европа", съобщи на пресконференция директорът на РСЗ Станислава Поповска.

Младежите могат да се включат в обучение по следните професии: специалист по здравни грижи и болногледач, промишлен електротехник и автомобилен мехатроник, те могат да изберат и да специалност готвач,  сладкар и специалист в областта на хотелиерството и рестаронтьорството. Програмата дава възможност и на младежи, които нямат познания по немски език, тъй като по проекта се предвижда обучение по немски език. Крайният срок за подаване на документите е 29 април. Изискването е да имат завършено средно образование. Поповска уточни, че по програмата могат да бъдат обхванати 40 младежи от областта.

1 000 безработни лица от Благоевградско са постъпили на работа през месец март. 835 от тях са започнали работа чрез посредничествот на бюрата по труда.  На субсидирани работни места по програми и мерки за заетост са обхванати и устроени на работа 433 безработни, предимно по схемите на ОП "Развитие на човешките ресурси". В Бюрата по труда през месец са регистрирани 22 413 безработни. Равнището на безработицата към 31 март е 14.8%.

Чуйте още от Станислава Поповска в звуковия файл