3740 зрелостници от Пиринско подават документи за матурите
3740 зрелостници от Пиринско подават документи за матурите / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
3 740 зрелостници от Пиринско подават документи за матурите
26976
3 740 зрелостници от Пиринско подават документи за матурите
  • 3 740 зрелостници от Пиринско подават документи за матурите

От днес започва подаването на заявления за допускане до държавните зрелостни  изпити, които ще се проведат през май, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград. Абитуриентите, които искат да държат матури, трябва да попълнят молба по образец и да я представят в училището, където учат. Броят на завършващите 12-и клас в Благоевградска област през тази учебна година е 3740 от 52 училища, уточни началникът на инспектората по образованието Ивайло Златанов.

Крайният срок за приемането на молбите е 26 март. Във всяко заявление гимназистите трябва да посочат избрания от тях предмет за втория задължителен държавен зрелостен изпит, както и дали ще се явяват на матури по желание, като впишат съответната избрана от тях дисциплина.

Втората възможност за пропусналите срока зрелостници е септемврийската сесия. Допуснатите до държавен зрелостен изпит ще се обявяват до 12 май, а ден по-късно всеки зрелостник трябва да получи служебната си бележка за явяване.

Първата задължителна матура по български език и литература ще бъде на 14 май, а втората - по предмет, избран от ученика, на 17 май. От 18 до 26 май включително ще се проведат матурите по избор. До 7 юни трябва да станат известни и резултатите от изпитите.

През миналата година заявления за задължителната матура по български език и литература подадоха 4152 гимназисти от региона.

Още информация за зрелостниците, които ще се явяват на матури, чуйте от началника на РИО-Благоевград Ивайло Златанов.