2278 души от Пиринско са одобрени за преброители и контрольори
2278 души от Пиринско са одобрени за преброители и контрольори / снимки: Дарик - Благоевград

3150 души от Благоевградска област са подали документи за участие в тазгодишната кампания по преброяване на населението и жилищния фонд в България, съобщи на пресконференция в Благоевград председателят на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева. Обявените места за преброители и контрольори в региона са 2278. Списъците с одобрените кандидати в цялата страна ще бъдат обявени днес, каза доц. Коцева.

Тя заяви, че преброителите трябва да се легитимират със заверена служебна карта, но ако все пак хората се усъмнят, ще могат да проверят даден служител на специален телефонен номер.

Председателят на НСИ допълни, че преброяването е задължително и глобата, предвидена за отказ от преброяване, по закон възлиза на 120 лева. Другата новост в кампанията тази година е, че студентите ще бъдат преброявани по населените места, където учат.

2278 души от Пиринско са одобрени за преброители и контрольори
netinfo

В преброяването ще бъдат включени и чуждестранните студенти като пребиваващи на територията на страната. Както преброяването, така и обявяването на обобщените резултати ще стане на два тура. В края на март ще бъдат изнесени първите резултати по пол и брой на населението по места, а в началото на юли ще станат ясни и пълните статистически данни.

Преброяването на населението и жилищния фонд ще се проведе от 1 до 28 февруари тази година. То ще бъде разделено на два етапа - от 1 до 9 февруари и от 9 до 28 февруари. През първия период при желание може да се попълни преброителната карта по интернет. През втория етап ще бъде извършено преброяване по места от преброители.

За разлика от предишното преброяване през 2001 година, тази година са подадени 1/3 повече заявления за преброители и контрольори, заяви още доц. Мариана Коцева.