20 бебета проплакаха за седмица в родилното в Благоевград
20 бебета проплакаха за седмица в родилното в Благоевград / DarikNews.bg, архив

20 бебета са проплакали в родилното отделение в благоевградската болница за първите седем дни от новата година, съобщи в интервю за Дарик началникът на АГО д-р Огнян Митев. "За наша радост забелязваме един малък бум на родените до този момент през 2014 година, защото само за два дни се родиха повече от половината деца", каза д-р Митев.

599 деца са радени през 2013 година. В сравнение с 2012 г. се забелязва лек спад на родените пеленачета, когато родилно отделение са проплакали 619 новородени. За миналата година съотношението между момичета-момчета е в полза на последните. Родените двойки близнаци в Благоевград пък са 8, уточни още д-р Митев.

По думите му повечето жени предпочитат да раждат по естествен път, а не оперативно. "Разбира се, аз и моите колеги препоръчваме да не се прибягва до секцио, когато всички показатели за нормално раждане са налице", каза още началникът на АГО.

За 2013 г. са регистрирани и няколко случаи на раждане от непълнолетни момичета. "Аз съм на мнение, че подобно нещо не бива да се случва или ако има такива случаи, те трябва да са по-малко, защото се оказва, че едно дете ражда друго дете", каза още д-р Митев.

Той поясни, че в момента в родилното отделение има всички необходими условия за безопасно раждане. В АГО работят общо 8 души. "Денонощно има колега, който е в отделението на работа и още един, който е на разположение, ако се наложи да се реагира по спешност", каза още д-р Митев.