/ Снимка: БГ НЕС, архив
Километрични опашки от камиони отново се заформиха на ГКПП-Кулата-Промахон. Изнервени шофьори сигнализираха на Дарик, че колоната от товарни автомобили на Кулата е близо 10 км.

От пресцентъра на Гранична полиция признаха за струпването на тирове и интензивния трафик. "Наистина има струпване на камиони, но няма проблем в информационната система на Гранична полиция", заяви Лора Любенова от пресцентъра на Гранична полиция, която ни насочи към Агенция Митници.

Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници, заяви за Дарик, че над 3 километра е опашката и от гръцка страна. Според него причината за образуването на опашки е в засиления фискален контрол от страна на гръцките власти. 

"Никой до момента не ни е дал официална информация защо има такова огромно струпване на камиони", уточни Стамболийски. Той допълни, че ако проблемите на граничния пункт продължат, превозвачите ще обмислят протестни действия. 

Преди десетина дни шофьори се оплакаха, че им се налага да чакат с часове в летните жеги, за да преминат през граничния пункт. На 1 юни пък от МВР предупредиха, че преминаването през ГКПП Кулата–Промахон ще бъде затруднено около месец заради ремонт на гръцкия пункт. От там посъветваха пътуващите, при възможност, да избират други гранични пунктове от и за Гърция.

От гръцка страна е затворено крайното дясно трасе на изход от България. Проверките на гранични екипи се извършват на 4 работни места, но поради изкопни работи в района на граничния мост движението е изключително затруднено.

За временна организация са поставени пътни знаци и конуси. По данни на гръцката полиция, ремонтът ще продължи около един месец.

Според Александър Стамболийски, днешните опашки на ГКПП-Кулата-Прамохон обаче не са заради ремонта на гръцкия пункт.