Областта е единствената в страната, която няма разположени противоградни площадки
"В половината от общините на Смолянска област градушката, която валя в събота, нанесе сериозни поражения". Това каза областният управител на Смолян Емил Хумчев.

След градушките и проливните дъждове: Каква е обстановката в страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Засегнати си селскостопански сгради, земеделска продукция, леки автомобили, сочи последната справка на Областната администрация. По думите на Хумчев в общините Мадан, Неделево и Златоград реколтата е унищожена на 100 %, в Неделево има счупени керемиди по покривите на жилищни сгради, в Мадан, където градушката е била с големи размери, щетите са почти същите.

Хумчев уточни, че има много подадени сигнали и в Областната дирекция по земеделие от земеделски производители. Той добави, че за съжаление хората от региона нямат практика да застраховат имуществото и селскостопанската си продукция, затова и не очакват обезщетение по тази линия.

"Проблемът при селскостопанската продукция", подчерта Хумчев, е че застраховката покрива само готова продукция, а в случая става въпрос преди всичко за разсади.

Силни бури и градушки в няколко града у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Ние ще изпратим обобщената информация с искане за обезщетения до Министерството на земеделие, защото пораженията и щетите са големи", каза още областният управител. 

В тази връзки специални комисии обикалят все още някои от общините, за да уточнят щетите", подчерта Хумчев.  Областният управител каза още, че градушката и поройните дъждове са засегнали и пътната инфраструктура, където движението е затруднено и на доста места пътищата са компрометирани.

По данни на Областната управа, областта е единствената в страната на чиято територия няма разположени противоградни площадки. "Тепърва предстоят разговори с Изпълнителната агенция за борба с градушките какво може да се направи", каза Хумчев. 
БТА