Мощни градушки и силни бури с поройни дъждове връхлетяха и в неделния ден части от страната. Жълт код за опасно време бе обявен в 14 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, София област, София град, Перник и Кюстендил. 

По последна информация ситуацията в Сливенския регион е най-сериозна. На места има щети върху коли, къщи и дворове. 

Градушка с големината на тенис топка причини щети в твърдишките села Сборище и Оризари. Това съобщи за БТА кметът на община Твърдица Атанас Атанасов. Няма данни за пострадали хора. Градушката е паднала около 16:30 ч. днес и е изпочупила керемиди на много от къщите, автомобилите са с огънати ламарини и счупени прозорци. Унищожени са насажденията в личните стопанства на хората.







В град Шивачево също е валял дъжд и град, като там размерите му са били с големината на лешник.



Атанасов е разпоредил на кметовете на двете села да направят оглед и да опишат щетите. По думите му повечето хора нямат застраховки.

За подобно бедствие той има спомен отпреди 1970 година.

В района на Стара Загора и Нова Загора пък се образува мощна купесто-дъждовна система с потенциал за едра градушка.

Облакът премина Балкана в посока Велико Търново, където беше разбит от самолет на Изпълнителната агенция за борба с градушките.






Валежи с потенциал за градушки са обхванали Западна България.

Силни бури и пороен дъжд има в София и областта

Сигнали има и от много градове в Северозападна България. 





На фейсбук страницата на Meteo Balkans хората споделят кадри от Ботевград, Плевен, Враца, Лом, Червен бряг.









Поройни дъждове и градушки имаше и вчера.
 Почти всички покриви на къщи в с. Галище са с изпочупени керемиди от разразилата се вчера разрушителна градушка, съобщиха от кметството. Огромните ледени късове са счупили и стъкла на прозорци. През целия ден местните жители пренареждат керемиди по покривите, опасявайки се от нови дъждове и бури, обяснява кметът на маданското село Бисер Емилов.  Насажденията и реколтата в Галище и съседни населени места е унищожена изцяло, допълват от община Мадан.

Жителите на Мадан и общината не помнят градушка с толкова големи размери, във високите части на общината паднаха ледени късове колкото щраусови яйца, обяснява кметът на Мадан Фахри Молайсенов. Общински екипи днес разчистват щетите и следите от вчерашната буря с градушка. Засегнати водопроводи, пропаднали пътни участъци, кални наноси и затлачени шахти са част от последиците от пороя.

Засегнатите от разрушителната градушка семейства в Галище се надяват да получат помощ от държавата, за да се възстановят щетите по жилищата им, уточняват от община Мадан.

В началото на новата седмица ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. В понеделник вятърът ще е слаб от запад-северозапад, във вторник в много райони ще стихне. Максималните температури ще са между 26°С и 31°С.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
 
НИМХ, БТА, nova.bg, Meteobalkans