/ iStock/Getty Images
На 23 януари, от 15.00 часа в Регионален исторически музей „Стою Шишков“-Смолян ще се открие гостуващата изложба на Регионален исторически музей-Пловдив, „Род, Семейство, Отечество“.

В Община Смолян ще бъде връчена Националната награда „Николай Хайтов” - 2019 г.

На 31 табла изложбата разказва историята на големите пловдивски фамилии и родове, оформили го като център на борбата за новобългарско образование и самостоятелна църква и важната му роля в следосвобожденската история на България.

РИМ-Смолян

Сред тези фамилии са: Герови, Данови, Гешови, Чомакови, Чалъкови, Гьомюшгердан, Богориди, Кръстевич, Герджикови, Велеганови, Кудоглу и мн. др., имали принос за обществения, стопанския, политическия и културен просперитет на град Пловдив и на България, както преди Освобождението така и след него.

Заселването в Пловдив на будни и заможни български фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония открива пътя на борбата за утвърждаване на българския характер на града.

Психолози продължават да обучават децата как да овладяват гнева

Ако искате да научите кои видни пловдивски родове водят началото си от Родопите или кой е дарил църковните камбани в смолянските храмове „Успение на Пресвета Богородица“ - кв. "Устово" и „Свети Дух“, или да присъствате на уникалното музикално свързване на Родопите и Тракия от изумителния родопски глас на 10-годишната Лилия Линова.