/ БГНЕС
Включени са също кампании, конкурси и награди в различните области
Община Пазарджик разработи програма за стимулиране на активността на гражданите, съобщи кметът Тодор Попов днес при представянето на инициативата.

Црънчани с план как разумно да похарчат дарението на Пеевски

Програмата е наречена "Граждански импулс" и е в четири приоритетни области - образование и култура, екология и градска среда, спорт и гражданска активност.

В нея се предвижда отличните ученици да се поощряват с "културен чек", който включва ваучер за книги, билети за театър, кино, музеи и галерии. "Зелен чек" ще получават граждани, които се ангажират с облагородяване на градската среда и зелените площи в жилищните си райони.

В областта на спорта програмата предвижда 30 процента намаление на местните данъци за семействата на спортуващи деца. За стимулиране на гражданската активност ще бъдат създадени два фонда- "Местни инициативи" и "Младежки проекти". Предвидени са и награди "Млад будител" за младежи, осъществили обществено полезни дейности.

Община Пазарджик получи 700 хил. лв. от Пеевски за Црънча и „Хебър“ (ВИДЕО)

Включени са също кампании, конкурси и награди в различните области
. Кметът Попов отбеляза, че основната цел е гражданите да бъдат съпричастни към местните политики и да се изгради положителен модел на обществена активност.

"Акцентът е върху талантливите, ученолюбивите и трудолюбивите, защото техните усилия заслужават подкрепа", посочи Попов. Александър Иванов, председател на Съвета за младежка политика, с чието партньорство е разработена инициативата, добави, че подробна информация за възможностите за участие в нея са публикувани на уебсайта на програмата.