Жители в Козлодуй организираха мълчалив протест срещу спирането на уличното осветление. Със запалени фенери и светлоотразителни жилетки, снощи, те застанаха срещу сградата на Общината, за да изразят недоволството си. одители доведоха и децата си, които се прибират по тъмно от школи по изкуствата. Хората в Колзодуй не приемат, че само на шест километра от атомната електроцентрала трябва да търпят точно такива лишения. Според тях часовият диапазон също е избран неправилно и дори създава опасности, съобщава NOVA.

Жителите на града са принудени за извървят пътя си от работа до дома с фенери в ръка.

„Принуден съм да нося светлоотразителна жилетка. Защото се прибирам от работа и моята цел е моята безопасност, защото виждаме, че няма улично осветление”, споделя Росен Попов.

За хората в Козлодуй е недопустимо да са без електричество, живеейки до електроцентралата. Това, според тях е предпоставка и за битови инциденти и кражби.

„В град като Козлодуй, който произвежда електроенергия да е тъмно навсякъде? Да не говорим, че това само по себе си е предпоставка за битови инциденти, битова престъпност и така нататък”, казва Недислав Владимиров.

Родителите също са недоволни, защото разходките с децата са станали значително по-кратки. „Ние си плащаме данъците. Не ги плащаме наполовина, защото има инфлация или нещо друго. Нещо не е наред в цялата ситуация. Не мисля, че трябва да правим компромиси с безопасността и здравето на децата си, да ги прибираме вкъщи просто, защото е тъмно”, коментира Мариета Иванова.

„В най-активното време на денонощието между 18 и 22 часа да няма улично осветление, а през останалото време на денонощието, когато се предполага, че хората спят и не са по улиците да свети", добавя Росен Попов.

По което и да е време обаче ограничението според ръководството на общината е крайно наложително. Сметката за улично осветление, която миналата година по това време била 17 хиляди лева, сега с поскъпването на тока стигнала 70 хиляди и точно това наложило да се оптимизират разходите.

„Смятам, че има по-приемливи варианти да се оптимизират разходите, а не да се оставят гражданите без улично осветление”, казва Рени Петрова.
Протестиращите очакват открит диалог с общинското ръководство.

„От това зависи буквално живота на живущите в общината. Не само в град Козлодуй, защото има и села, в които знаем какво се получава с престъпността, там са по-възрастни хора, по-трудно подвижни”, коментира още Попов.
 
NOVA