Южна Корея обвини Google в монополизъм
Южна Корея обвини Google в монополизъм / снимка: Reuters, архив

Южнокорейската антимонополна комисия обискира офисите на Google в Сеул, предава АФП.

Технологичният сайт CNET няма данни защо офисите на Google са станали обект на акцията на Корейската комисия за честна търговия. Говорителка на компанията заяви, че лидерът сред интернет-търсачките "ще работи с комисията, за да отговори на всякакви въпроси, които те може да имат за нашия бизнес".

През април двете най-големи интернет-компании в Южна Корея подадоха оплаквания пред комисията, като обвиниха Google, че смазва конкуренцията на пазара за търсачки за мобилни телефони.

Daum и NHN Corp смятат, че Google се възползва от позицията си на разработчик на операционна система за мобилни телефони Android, за да зареди търсачката си на местните смартфони, предава БГНЕС. Според тях това ограничава достъпа до местните търсачки от смартфоните с Android.

Компанията отрича обвиненията, че производителите са задължени да ползват Google search. "Android е открита платформа и производителите имат право да решават кои приложения и услуги да включват на телефоните, които ползватAndroid", подчерта говорителката.