Вирус зарази 30 000 компютъра в Иран
Вирус зарази 30 000 компютъра в Иран / снимка: sxc.hu

Вирусът Stuxnet, който атакува системи за индустриален контрол, е заразил най-малко 30 000 компютъра в Иран, без обаче да причини „сериозни щети". Това заявиха ирански представители, цитирани в неделния печат, който споменава за „електронна война"", предаде АФП.

В Иран до момента са установени близо 30 000 заразени IP адреса, съобщил според правителствения всекидневник „Иран дейли" Махмуд Лиаи, който отговаря за информационните технологии в министерството на промишлеността. Открит през юни, вирусът Stuxnet издирва в заразените компютри програма, разработена от германската компания „Сименс". Софтуерът се използва за контролиране на петролопроводи, петролни платформи, електроцентрали и други промишлени инсталации, посочва АФП.

Според „Файненшъл таймс", публикувал разкрития за случая в петък, става дума за първия компютърен вирус, предназначен за физическо разрушаване на инсталации - за разлика от други, способни например само да парализират една информационна система, пише БТА. Според досегашните съобщения, Stuxnet е атакувал предимно Иран, но също така Индия, Индонезия и Пакистан, отбелязва агенцията.

Вирусът изглежда е насочен главно срещу Иран,  заяви експерт по антивирусна защита от американската технологична компания „Симантек", цитиран в петък от Ройтерс. Според Кевин Хоган, 60% от компютрите в света, заразени с т.нар. червей Stuxnet, са в Иран, което сочи, че негова мишена са индустриалните предприятия в тази страна.

„Stuxnet предава на определен получател информация за производствените линии в промишлеността и системите за автоматизация. След това създателите на вируса обработват данните, за да кроят заговори срещу държавата", заяви Махмуд Лиаи.

Вирусът е твърде сложен и създаването му се дължи „вероятно на чуждестранно правителство", добави той, без да спомене конкретна държава. „Мощността на вируса предполага, че може би държава е замесена в създаването му", заяви по-рано за Ройтерс експертът от „Симантек".