Вече спасяваме животи, съветвани от iPhone
Вече спасяваме животи, съветвани от iPhone / снимка: Reuters

Темпът на развитие на технологиите е необратим. Мобилните телефони отдавна не са това, което бяха вчера. Така новия iPhone е събрал в себе си освен възможността за бърза връзка с любими хора, още куп полезни или не чак дотам полезни приложения.

Една подобна иновация е е iResus. Приложение, създадено с идеята да бъде осен полезно, и животоспасяващо. То може да убеди всеки, че технологиите не са непременно вредни за човека. Така онези, които са убедени, че компютрите и мобилните телефони само вредят на хората, тук трябва да признаят, че не са прави.

iResus позволява да се окаже компетентно първа помощ на човек, получил инфаркт. Ако пред очите на притежателя му някой падне, покосен от сърдечна атака, то само с едно натискане на копчето, той вече има всички шансове да бъде спасен, твърди БГНЕС. Софтуерът на това приложение предлага спешна консултация как да се действа стъпка по стъпка. Дават се и предупреждения какво не трябва да се прави, какво трябва да се прави и най-вече как, има и възможност да се мери колко сърдечни удара в минута има пропадания.

Друго приложение на iPhone може да изчислява калориите, които човек изгаря по време на секс. Това приложение се нарича Bedometer и е необходимо само да поставиш на леглото в началото на сексуалния акт и да го включиш, за да си наясно с това колко калории си изразходил. Създателите на това приложение обясняват, че 15 минути интензивна сексуална активност горят около 200 калории. Освен това те смятат, че е нормално физическа дейност като секса да може да бъде измерена.