В миналото на Марс може би е имало живот
В миналото на Марс може би е имало живот / снимка: Reuters

Анализ на проба от скали на Марс, извършен от марсохода Curiosity (Кюриосити), установил наличието на минерали, включително водород, въглерод и кислород, които са в основата на живота, съобщи НАСА.

"Фундаменталният въпрос за тази мисия е дали на Марс може да е съществувала обитаема среда", заяви Майкъл Мейър, водещ учен в Програмата на НАСА за изследване на Марс. "От това, което знаем сега, отговорът е да", допълни той.

Роботът с шест колела и 10 научни инструмента на борда си е най-съвършеният, изпращан някога на друга планета, отбелязва БГНЕС. Пробата от скали е взета от утаечен долен пласт и е установено, че тя съдържа глинени, сулфатни минерали и други химически вещества.

Въз основа на анализ на тези химически вещества учените успели да установят, че водата, помогнала за формирането на скалите, е била със сравнително неутрално pH. "Открихме обитаема среда, която е толкова добра и благоприятна за живот, че вероятно, ако тази вода е била около вас и вие сте били там, е можело да пиете от нея", заяви Джон Гроцингер, учен от проекта Curiosity в Калифорнийския технологичен институт.