Уеб услугите на Amazon с неочаквано високи печалби
Уеб услугите на Amazon с неочаквано високи печалби / снимка: Guliver/Getty Images

Технологичният гигант Amazon съобщи, че продажбите в бизнеса му за уеб услуги само за първата четвърт от годината възлизат на внушителните 1.57 милиарда долара.

Amazon Web Services (AWS) генерира огромните си печалби, като предлага на потребителите си cloud computing (изчисления в облак), така че те да могат да хостват своите уебсайтове и други приложения, посочват от СофтУни.

Основателят на Amazon - Джеф Безос, заявява: „Amazon Web Services е бизнес за 5 милиарда долара и продължава да се разраства светкавично бързо."

Общата стойност на приходите за цялата компания през четиримесечието нарасна с 15% до неочакваните 22.7 милиарда долара - увеличение, което надхвърля и най-оптимистичните прогнози. Причината се корени в огромните продажби, извършени на най-мащабния пазар на Amazon - Северна Америка. Но, за нещастие, въпреки генерираните печалби, компанията отбеляза и 57-милионна загуба за въпросния период (в сравнение с 108-милионният приход година по-рано).

Още през изминалата 2014 г. тогавашният директор на AWS сподели пред BBC, че е твърде вероятно неговият отдел да нарасне до размери, надхвърлящи цялостната компания. Но в действителност - с конкуренти като Microsoft, Google и IBM, думите му се доближават повече до устрема и надеждата, отколкото до сигурните прогнози.

AWS извършват cloud computing услуги за световноизвестни имена като Dropbox, Samsung, Uber, Netflix, Spotify и дори ЦРУ, като им помагат в складирането и синхронизирането на данни, предаването на видеа и изпращането на съобщения.

Сред последните AWS нововъведения e и опцията за Amazon Machine Learning, с която данните на потребителите се анализират автоматично. Това може да им помогне в справянето със загубата на клиенти (customer churn), както и да улесни работата на разработчиците по приложенията за „Интернет на нещата" („Internet of things").

Друг интересен факт е, че акциите на фирмата нараснаха с 5% след изтичането на определените по график часове за наддаване (after-hours trading). Стабилността на cloud computing бизнеса вероятно ще успокои инвеститорите, които доскоро се тревожеха дали компанията ще отбележи задоволителни приходи. Това ще доведе съответно и до преустановяване на заплануваните проекти за инвестиране в таблети и смартфони.

Статистическите данни (според Synergy Research) показват, че AWS формира 27% от глобалния бизнес в сектора. Оттук следва и фактът, че световен първенец сред компаниите, които предлагат cloud computing, е именно Amazon.