Учени: Скоро ще можем да контролираме сънищата си
Учени: Скоро ще можем да контролираме сънищата си / Thinkstock/Getty Images

Да станеш зрител на собствените си сънища, за да ги контролираш по-добре? Нужен е само лек електрически импулс в точния момент в определени области на мозъка и ... готово. Това е изводът на германски учени, които са извършили експерименти върху човешки "морски свинчета".

Точният момент за намеса е "парадоксалния" сън. Така се нарича фазата на съня, през който сънищата се появяват и електрическата активност на мозъка е подобна на тази при събуждане. Сънуващият не е "съзнаващ". Той не може да предвиди какво ще се случи и най-важното е, че обикновено не осъзнава, че това е само сън, а не действителност.

"Светлият сън" е състояние, при което субектът знае, че сънува и понякога това му позволява да влияе върху съня си, като контролира действията си и променя резултатите -да избяга от преследвача си например. Тези осъзнати сънища изглежда са случайни, но те биха могли да са и резултат от обучение, особено чрез определени форми на будистката медитация.

Лабораторни изследвания са установили връзка между осъзнатите сънища и някаква форма на електрическа активност в мозъка, "гама вълните" във фронталния и страничните дялове, които могат да бъдат разчетени в електроенцефалограмата (ЕЕГ). Но естеството на тази връзка остава неясно досега, пише БГНЕС.

Като на екран

Екипът на психоложката Урсула Вос (Ursula Voss), специалист по съня в Гьоте университет във Франкфурт, Германия, провел серия от експерименти върху 27 мъже и жени, за да научи повече.

След три минути непрекъснат парадоксален сън учените изпратили през черепа слаб електрически импулс към фронталните и страничните дялове на мозъка, което е безболезнена процедура.

"Използвахме различни честоти, за да стимулираме мозъка: започва се с нулев импулс, после 2 Hz, 6 Hz, 12 Hz, 25 Hz, 40 Hz, 70 Hz и 100 Hz", казва Вос за АФП.

Малко след това пациентите са били събудени и попитани за сънищата при метода на "двойно сляпо" (нито експериментаторът, нито участникът знаели за параметрите на импулсите).

Когато използвали честота 25 Hz или 40 Hz, което е в долната граница на известния спектър на гама вълните, повечето "морски свинчета" твърдели, че "са се виждали отвън" като зрители, които играят на екрана", обобщава изследователката.

"Когато те бяха стимулирани при 25 Hz имахме по-добри резултати от мониторинга на напредъка на съня, което означава, че те са били в състояние да променят своите "действия" в съня умишлено".

Повтарящи се кошмари

"Ние стимулираме мозъка без проникване и сме в състояние да променим състоянието на съзнанието в рамките на съня. Това е чудесно, защото това ще ни позволи да влияем върху мозъчната активност като използваме метода без странични ефекти", казва Урсула Вос.

Изследователите вече са планирали да използват тази техника за терапевтични цели. Според тяхното проучване, публикувано в неделя в списание Nature Neuroscience, това може да помогне по-специално за облекчаване на някои симптоми на шизофрения или обсесивно-компулсивно разстройство.

Възможно е така да се помогне на жертвите на посттравматичния стрес, за да се отърват от повтарящите се кошмари като се потопят в състояние на осъзнат сън, за да могат да го променят сами, пишат изследователите.

Дали ще има скоро устройства, които ще предлагат възможност за буквално "сънуване на виртуална реалност"?

"Въпреки че това не е нещо, което ме интересува лично, аз съм сигурна, че тези устройства няма да се забавят да излязат на пазара. Но мозъчната стимулация трябва винаги да се извършва под внимателното наблюдение на лекар", предупреждава Урсула Вос.