Учени откриха предшественик на хобита от Флорес?
Учени откриха предшественик на хобита от Флорес? / Guliver/Getty Images

Дребни хоминиди, живели преди 700 000 години, вероятно са предшествениците на загадъчните "хобити" от о-в Флорес, съобщиха АФП и Ройтерс.

Две изследвания, публикувани в британското сп. "Нейчър", претендират да сложат край на 10-годишните спорове за произхода на човека от Флорес, наричан "хобит", заради малкия му ръст.

"Тези странни хоминиди са живели на острова преди 700 000 години - каза Юсуке кайфу от националния природо-научен музей в Ибараки, Япония. - Бях поразен, когато видях фосилите."

Откриха нов вид първобитен човек

Човекът от Флорес е живял преди 50 000 години. Неговите фосили бяха открити през септември 2003 г. Оттогава учените се опитват да намерят обяснение за произхода му. При ръст 1 м и тегло 25 кг, той е имал много малка глава в сравнение с тялото и мозъкът му е сравним с този на шимпанзе. Някои специалисти мислеха, че той е наследник на дребния Хомо хабилис или на малки австралопитеци, дошли от Африка. За други, той беше представител на Хомо еректус, смалил се, за да се приспособи към оскъдието на ресурси.

Учени откриха в Азия оръдия на труда, по-древни от намерените в Европа

Сегашното откритие е направено на 100 км източно от пещерата Лянг Буа, където са намерени "хобитите". То се състои от фрагмент от челюст и шест зъба. Специалистите ги определят като "съкровище", защото челюстта е още по-малка, отколкото на човека от Флорес. Това насочва, че Хомо флоресиенсис е изключително древен вид, пристигнал на острова преди около милион години.

Фосил „състари" човешкия род с 400 000 години

Така се отхвърля хипотезата "хобитът" да е Хомо сапиенс, защото този вид се появява много по-късно. Следователно той не е и сапиенс, страдал от микроцефалия или тризомия.

Източник: БТА