Учени опровергаха твърдението, че частиците се движат по-бързо от светлината
Учени опровергаха твърдението, че частиците се движат по-бързо от светлината / снимка: Reuters, архив

Международен екип от учени в Италия обяви за погрешни тестовете, доказващи движението на частици със свръхсветлинна скорост, след като изследва неутрините, предава Ройтерс.

През септември беше обявено, че неутрини са се движили по-бързо от светлината, което предизвика фурор в научните среди. Подобен експеримент подсказва, че теориите на Албърт Айнщайн за относителността са базирани на погрешни предпоставки - което означава и голяма част от физиката.

Първият екип, членове на експеримента OPERA в лабораторията Гран Сасо край Рим, заяви, че са отчели получаване на неутрони, изпратени от Швейцария, с 60 наносекунди по-бързо, отколкото би пристигнала светлината.

Но ICARUS, друг експеримент в Гран Сасо, смята, че измерванията им на енергията на частиците при пристигането са противоречи на това изявление, предава БГНЕС. Според тях частиците е трябвало да загубят повечето от енергията си, ако са пътували по-бързо от светлината. Енергията им обаче е отговаряла на частици, които са се движили със скоростта на светлината, но не повече от това.

Подготвят се и нови експерименти - във Fermilab и в лабораторията KEK в Япония - които ще се опитат да потвърдят или отхвърлят откритието на OPERA, преди то да бъде обявено за научно постижение.