Учени не успяха да регистрират неуловимата тъмна материя
Учени не успяха да регистрират неуловимата тъмна материя / ThinkStock/Getty Images

Учени не успяха да регистрират загадъчната тъмна материя, която помага за образуването на галактиките, въпреки че работиха три години със скъпо оборудване под земята в САЩ, съобщи АП.

Гравитационна леща разкри скрита тъмна галактика джудже

Чувствителното оборудване за 10 млн. долара е функционирало по-добре от очакваното. Въпреки това специалистите, работили по проекта на повече от километър под земята в бивша златна мина в Южна Дакота, не са успели да регистрират тъмна материя, която макар и невидима, съставлява четири пети от материята във Вселената.

Китай изпраща космически спътници да изучават тъмната материя

Проектът LUX (Large Underground Xenon experiment) е един от трите, търсещ тъмна материя. Вторият е детектор, инсталиран на Международната космическа станция. По третия проект работят специалисти в Големия адронен колайдер, които се опитват да създадат тъмна материя.

Най-малката черна дупка се крие в център на галактиката RGG 118

Учените в САЩ са сканирали за фонова радиация и слабо взаимодействащи масивни частици. След неуспеха, те започват да сменят инсталацията с по-голяма и високотехнологична версия, която ще е 70 пъти по-чувствителна и ще струва 50 млн. долара. Работата й трябва да започне през 2020 г.

Източник: БТА