Китай изпраща космически спътници да изучават тъмната материя
Китай изпраща космически спътници да изучават тъмната материя / ThinkStock/Getty Images

В края на тази и началото на следващата година Китай ще изстреля серия от космически спътници за проучване на "неизследвани области" на космическото пространство и вземане на проби от тъмната материя. Това съобщи директорът на Държавния научно-космически център на КНР У Цзи, цитиран от Синхуа.

"По въпросите на усвояването на космоса Китай не трябва да следва останалите, а да преследва непокорени висоти. Подготовката на четири научни спътника преминава успешно", заяви У Цзи.

Нови пътища за разкриване на загадка, свързана с тъмната материя

Първата серия космически апарати за изучаване на тъмната материя ще бъде изстреляна в края на тази година от космодрума Цзюцюан. Вече са извършени предварителните тестове и експерименти. Контролният център на космическата мисия ще бъде разположен в предградието на Пекин Хуайчжоу, уточни директорът на Държавния научно-космически център на КНР.

Вселената се изсмуква от тъмната енергия, твърди учен

Китайското космическо ведомство планира още през втората половина на 2016 г. да изстреля спътника SJ-10 за изследване на микрогравитацията, необходимо за бъдещите "далечни" космически мисии с човек на борда. В космоса ще бъде изведен и орбитален телескоп за наблюдения на космически обекти в рентгеновия диапазон. Според ст. н. с. на проекта Чан Цзиня, изследванията ще бъдат насочени към изучаване на проводимостта на частиците тъмна материя, на техните енергийни и други показатели.

Тъмната материя е един от най-слабо изучените феномени в съвременната астрономия. Досега не са получени убедителни доказателства за нейното съществуване.

Източник: БТА