Нови пътища за разкриване на загадка, свързана с тъмната материя
Нови пътища за разкриване на загадка, свързана с тъмната материя / Thinkstock/Getty Images

Тъмната материя - хипотетична материя, за която се предполага, че съставлява 85 на сто от Вселената, вероятно взаимодейства със сили, различни от гравитацията, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"За пръв път установихме, че тъмната материя би могла да оказва влияние върху обекти около нея по различен начин, посредством други сили", заяви астрофизикът Ричард Маси от университета в Дърам в Англия.

Тъмната материя, представена в теории на физици през 30-те години на миналия век, е невидима и за съществуването й се правят заключения индиректно, посредством гравитационния й ефект върху видимата материя.

"Неприятно е, че знаем твърде малко неща за тъмната материя", допълни Маси. „Доскоро не знаехме почти нищо. Сега добавихме някои нови елементи към познанията си".

Въз основа на наблюдения с космическия телескоп "Хъбъл" и телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория международен екип от учени изследва сблъсъка между четири галактики, разположени в центъра на галактичен куп, който е на разстояние 1,3 милиарда светлинни години от Земята. Учените забелязали натрупване на тъмна материя далеч зад обгръщаната от нея галактика. Това довело до отдалечаване на тъмната материя на разстояние 5000 светлинни години от галактиката.

Ако движението на тъмната материя е било забавено от сблъсъка, това би могло да бъде първият знак за динамизъм, отбелязват учените.

Според Маси, забавянето би могло да се дължи на нещо като мъгла от тъмна материя и водородни атоми.

"Сякаш човек върви в мъгла, която е толкова гъста, че му пречи да се придвижва напред", поясни Маси. „Тъмната материя на галактиката е следвала различна траектория и в края на краищата се е озовала на друго място. Феноменът е изненадващ, защото не е наблюдаван в други галактики".

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: БТА