Гравитационна леща разкри скрита тъмна галактика джудже
Гравитационна леща разкри скрита тъмна галактика джудже / ThinkStock/Getty Images

Учени първоначално се опитали да заснемат галактика, кръстена SDP.81, с помощта на големия радиотелескоп АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили.

Усилията им били в рамките на изследване през 2014 г., което целяло да се изпробват новите възможности на радиотелескопа. Повече от година по-късно една от снимките разкрила наличие на тъмна галактика джудже, скрита в халото на по-голяма и по-близка галактика, която се намира на разстояние около 4 млрд. светлинни години от Земята, предаде ЮПИ.

Учени откриха най-обширната звездна система във Вселената

Гравитационната леща е феномен, при който гравитацията на по-близка галактика изкривява светлината на по-далечна нейна посестрима. Той често е използван за изследване на галактики, които са прекалено отдалечени и недостъпни за наблюдение.

Астрономите първо установили, че става въпрос за светлина от две галактики, като по-далечната е на разстояние 12 млрд. светлинни години, а по-близката - на 4 млрд. светлинни години.

Астрономи засякоха най-силната светлина във Вселената

Новият анализ на учени от Станфордския университет в Калифорния обаче показал наличие на тъмна галактика джудже. "Можем да открием тези невидими обекти по същия начин, по който човек забелязва дъждовни капки на прозореца", поясни астрономът Яшар Хезавех от университета. "Той разбира, че те са там, защото изкривяват изображението на обектите на заден план", посочва той.

Най-малката черна дупка се крие в център на галактиката RGG 118

Гравитационното влияние на тъмната материя изкривява преминаващата през гравитационната леща светлина.

Учените ползвали няколко суперкомпютри, за да може събрани с радиотелескопа данни да бъдат анализирани за аномалии в халото на по-голямата галактика. Така било идентифицирано уникално скупчване, чиято маса е по-малка от една хилядна част от масата на Млечния път.

Източник: БТА