Учен разказва в сериал къде ще живеем след 50 г.
Учен разказва в сериал къде ще живеем след 50 г. / netinfo

След около 50 години 75 процента от световното население ще живее в градовете. Гражданите на тези разпростиращи се, постоянно растящи метрополиси ще употребяват ресурси като храна, вода и енергия много по-бързо от останалата част от населението. Такава прогноза прави Discovery Science.

 

Подобна масова консумация ще доведе до увеличение на въглеродния диоксид и боклуците, които се изхвърлят, което според множество учени ще ускори глобалното затопляне и ще замърси градовете до такава степен, че на Земята ще е почти невъзможно да се живее.

 

Алтернативен вариант, за да се избегне това, показва Discovery Science, предлагайки зелен градски живот в „Екополис” през 2050 г. – място, където колите се движат с гориво от водорасли, хладилниците се захранват от звук, покривите са покрити с растения и боклукът се събира на свлачищни острови.

 

Става дума за сериал, който показва как днешните зелени технологии могат да спасят градовете и да създадат по-екологично бъдеще. В сериала, съдържащ шест епизода, носителят на Нобелова награда д-р Даниел Каммен използва проекта „Eкополис” като основа за пробата на нови технологии, които могат да променят характеристиките на околната среда в бъдещите мега-градове. Всеки епизод изследва няколко различни напреднали технологични разрешения на специфични бъдещи проблеми на мега-градовете, като например как да се произвежда достатъчно храна и вода, намирането на чисти и надеждни източници на енергия, намаляване на зависимостта ни от петрола, намирането на нови начини за справяне с отпадъците, увеличение на енергийната ефективност на сградите.

 

Със сериала си „Екополис”, който ще се излъчва по Discovery Science през март от 18.30 ч., д-р Даниел Каммен дава отговор на въпроса „Къде ще живеем след 50 години?”