/ Samsung
Идеята за телевизията е една от големите теми за изобретателите от 19-ти век насам
Още през 1884 г. германецът Паул Нипков патентова първата електромеханична телевизионна система. Тогавашните възможности на машината са скромни и тя не намира практическо приложение. Тя обаче полага основите за бързо развитие на технологията, като принципът на сканиране на изображенията на Нипков е използван от всички следващи машини доста дълго време.

През 30-те години на миналия век започва още по-бързо модернизиране на технологията с изобретяването на кинескопа от Владимир Зворикин. А през 1936 г. Калман Тихани пръв описва и идеята за плазмен телевизор с плосък екран. Противно очакванията, първата HD картина с 1029 хоризонтални реда е факт още през 1940 г. в Берлин – разработена е с цел шпионаж от въздуха.
 
Оттогава до днес телевизионните технологии се развиват бурно десетилетие след десетилетие. Следват постоянни и множество подобрения на качеството на картината и на звука. Екраните на телевизорите започват да се увеличават, а корпусите на устройствата – да се смаляват. Навлиза цветната телевизия и какво ли още не.
 
Новото начало
 
Сегашното ни поколение е от малкото, които могат да се похвалят с посрещането не само на нов век, но и на цяло хилядолетие. А това винаги е с свързано и с по-големи амбиции, очаквания и визионерство. Процесът не пропусна и телевизорите. През последните няколко години тези устройства се развиват изключително динамично и най-бързо в своята история досега.
 
Днес дори само в един телевизор има повече нови разработки и възможности, от колкото са били създадени общо през няколко десетилетия накуп в зората на технологията. Нагледен пример за това е новото поколение Neo QLED телевизори на Samsung. Само един модел от тази серия има толкова много технологии, че е трудно да се опишат всички. Затова ще обърнем внимание на няколко от тях, които показват възможностите на 21-ви век и способността на инженерите да се вглеждат и в най-малките детайли.

Quantum Dot и Quantum HDR
 

Samsung

Една от отличителните характеристики на Neo QLED телевизорите е техният хардуер. Те използват квантор процесор, който използва 16 невронни мрежи с изкуствен интелект за оптимизиране на всеки аспект на изображението. Самият панел има Quantum Mini LED светодиоди, които са още по-малки и позволяват прецизно управление на цветовете и светлината. Квантовите точки с наноразмер (Quantum Dot) позволяват пресъздаване на пълния обем цветове.
 
А системата Quantum HDR пресъздава цветовете в дълбочина. Резултатът е детайлна картина за всяко видео съдържание, което потребителят гледа. Така и изживяването е много по-приятно. А преди само двадесетина години при гледане на тенис например беше доста трудно да се види къде точно пада топката. Сега зрителят има по-добра гледна точка дори от съдиите. А сега сме в разгара на спортно лято -  притежателите на Neo QLED телевизори могат пълноценно да се насладят на състезанията по време на Олимпийските игри в Токио, на които Samsung е глобален спонсор.
 
Технология против отблясъци

Една друга пречка при гледане на телевизия са отблясъците от околната светлина върху екрана. Заради тях човек може да пропусне най-важните моменти или да не може да се наслади на филма или играта си.
 

Samsung

Телевизорите в серията Neo QLED имат специална технология, която намалява разсейването от светлинни отражения. Ефектът е видим независимо от позицията на седене спрямо екрана. А, това е добре, защото Neo QLED телевизорите имат и
 
Широк ъгъл на наблюдение
 
Ако при първите поколения плоски телевизори хората трябваше да седят скупчени пред екраните, защото всяко отклонение от оптималния зрителен ъгъл водеше до влошаване на картината, то при модерните устройства това далеч не е така. При Neo QLED  например няма „изкривяване“ на картината или цветовете при гледане и от по-голям ъгъл, което позволява на повече гости едновременно да се наслаждават на мача. 

Samsung

Infinity Screen
 
Всички помним огромните стари телевизори. Корпусите на тези устройства бяха толкова големи, че се нуждаеха от специални мебели само за тях. Рамките около екраните също бяха много широки и това създаваше усещане за „затвореност“ на картината.
 
При модерните телевизори това далеч не е така. Neo QLED например разполага с Infinity дисплей с много тънка, почти невидима рамка. Така случващото се на екрана е още „по-живо“ и реалистично. А и самият корпус на телевизорите е съвсем малък, като може да се окачи на стената с минимално отстояние и да не пречи на интериора, а напротив - да го разкрасява.

Samsung

Звук на ново ниво
 
Една от големите слабости на телевизорите винаги е бил звукът. Именно затова в продължение на десетилетия хората трябваше да купуват специални допълнителни системи за озвучение, но дори те не могат да направят чудеса, когато източникът не е добър. Neo QLED решава и този проблем с доста солиден арсенал от технологии за подобряване на звука. Една от тях е Object Tracking Sound Pro. Чрез нея телевизорът „следи“ движението на обектите на екрана и управлява баланса на звука, който идва от тях така, че звукът да се „движи“ заедно с тях. Active Voice Amplifier пък идентифицира разсейващите шумове наоколо и автоматично увеличава силата на звука с акцент върху говора.
 
А за да може всеки потребител да се наслади пълноценно на качеството на звука, е нужна и правилна конфигурация на настройките. Това може да е доста сложен процес, който изисква доста познания. Neo QLED го автоматизира изцяло чрез технологията SpaceFit Sound. Чрез нея телевизорът „опознава“ обкръжаващата реда и подбира правилните настройки на звука спрямо характеристиките на помещението.

Samsung

Игри и PC
 
Освен за телевизия, една от най-обичайните дейности, за които ползване  тези устройства, е да се забавляваме или да играем игри. И ако преди години не се изискваха особени технически характеристики, за да се изобразяват добре игрите на тогавашните конзоли, то днес геймърите очакват качество на много високо ниво. Neo QLED е подготвен и затова със 120Hz панел и технология FreeSynch Premium Pro. Тя е създадена в партньорство с AMD и чрез нея се пресъздава картина без накъсване, а времето за реакция е 5.8ms. Специалният режим Super Ultrawide Gameview може да оптимизира пропорциите на екрана според нуждите на всяка игра.
 
В наши дни телевизорите са и компютърни аксесоари. Neo QLED са оптимизирани и за работа с услуги на Microsoft, Samsung DeX и други устройства и платформи, за да може потребителят не само да се забавлява, но и да работи с помощта на своя телевизор. А чрез технологията Tap View връзката между смартфона и телевизора става много по-бързо и лесно. Нужно е просто потребителят да докосне телевизора със смартфона си и той веднага ще визуализира дисплея на телефона на своя голям екран.
 
Защо да гледаме само едно нещо?
 
Колко пъти ни се е искало да можеше да гледаме повече от едно видео едновременно? Чрез функцията Multi View потребителят може да гледа на своя Neo QLED телевизор съдържание от до 4 различни източника едновременно. Така можем едновременно да гледаме Олимпиадата, новините и да свършим малко работа и всичко това на един екран едновременно.

Samsung

И така, всички тези технологии в Neo QLED ясно показват, че макар процесът „гледане на телевизия“ да е практически същият в продължение на десетилетия, днес той е придружен с много повече удоволствие, технологии и картина, които успешно въведоха телевизорите в новото хилядолетие и ги превърна в устройства, които са готови да отговорят на нуждите на модерните потребители.