Съдят YouTube за антисемитизъм
Съдят YouTube за антисемитизъм / Sofia Photo Agency

Френска еврейска група съобщи, че съди сайта за обмяна на видеоклипове YouTube заради клип, който показва множество публични фигури от еврейски произход в саундтрак на довоенна антисемитска песен, предаде Франс прес.

Видеото, пуснато на щатския сайт и неговия френски съперник Dailymotion, показва слайдшоу от повече от 150 френски политици, ТВ звезди, журналисти, писатели, философи, актьори, певци и комедианти. То е напаснато към звука на песен, записана преди Втората световна война, наречена „Сватбата на Ребека”, която описва гостите на еврейска сватба като мръсни, груби и непочтени.

„Ние считаме това видео, макар че то не назовава никого по име, като фотографски списък с антисемитско съдържание и следователно подлежащ на криминално преследване”, заяви ръководителят на Националното бюро за бдителност срещу антисемитизма Сами Гозлан.

Той каза, че е предявил иска срещу Dailymotion и срещу автора на видеото и възнамерява да предприеме подобна стъпка срещу YouTube, след като било установено, че той също така хоства клипа. Говорител на американския сайт казал, че те не са в течение по въпроса, но подчертал, че всякакво неподходящо съдържание ще бъде свалено оттам, допълва БГНЕС.