Свръхпрецизният атомен часовник Фарао е готов да полети в космоса
Свръхпрецизният атомен часовник Фарао е готов да полети в космоса / снимка: ThinkStock/Getty Images

Свръхпрецизният атомен часовник "Фарао", който има претенцията, че точността му няма да варира с повече от секунда на всеки 300 милиона години, бе предоставен на Европейската комическа агенция (ЕКА), за да полети в космоса през 2016 г., оповести Френският национален център за космически изследвания, цитиран от Франс прес.

През 2016 г. часовникът ще бъде изпратен на МКС, която орбитира на височина около 400 км над нашата планета. "Фарао" ще тества с безпрецедентна точност основите на Общата теория на относителността на Айнщайн, се казва в комюнике на центъра.

Включен в проекта ACES (Atomic Clock Ensemble in Space) на ЕКА, часовникът ще ползва технологии на лазерно охлаждане на цезиеви атоми. В рамките на ACES "Фарао" ще бъде сравнен с други атомни часовници в различни краища на планетата чрез микровълнови и оптични връзки. ACES предвижда различни тестове на Общата теория на относителността, се допълва в комюникето.

В съответствие с виждането на Айнщайн от началото на 20-и век за пространство-времето минаването на времето е зависимо от гравитацията и следователно от надморската височина - времето минава по-бързо на върха на Айфеловата кула, отколкото в основата й. Този ефект се взема под внимание от спътниковите навигационни системи GPS и "Галилей".

Източник: БТА