Стартира мобилната телевизия в Италия
Стартира мобилната телевизия в Италия / netinfo

В Италия стартира първата телевизия върху мобилни телефони. Тя се прави съвместно от Alcatel-Lucent, 3 Italia и RAI. Телевизионният хибрид се базира на DVB-SH - стандарт, който позволява интегрирането между наземни и сателитни мрежи, припомня ПронтоСофия.

Digital Video broadcasting-Satellite Services Handhelds е еволюция на DVB-H. Чрез новия метод ще стане възможно за пръв път в света използването на наземна многостепенна мрежа, която включва както предавателите на мобилните оператори, така и тези на телевизиите.

Първият етап от експериментите за новия вид излъчване ще обхване периода декември 2007-март 2008. При него трябва да бъде изследван капацитетът на DVB-SH и способностите му да понася при различни условия голям брой канали на мобилна висококачествена телевизия.

Във втората фаза от експеримента сигналът на сателита ще бъде излъчван от предавател, разположен в хеликоптер на висока квота. При този етап ще бъде анализиран как се приема сигналът от терминалите, намиращи се у различни клиенти.