Сперма от сьомга може да помагне за рециклиране на редки метали
Сперма от сьомга може да помагне за рециклиране на редки метали / снимка: Guliver/Getty Images

Хиляди тонове сперма от сьомга всяка година се изхвърлят от японската рибна индустрия. Изследователи от Токийския университет предлагат сперма от сьомга да се използва за
рециклиране на редки метали, известни още като лантаниди, които са използвани в редица продукти, като се започне от смартфони и презареждащи се батерии и се стигне до магнити и енергоспестяващи крушки, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Търсенето на лантаниди рязко се увеличи през последните няколко години, достигайки 110 000 тона през 2013 г. Добивът им обаче е труден, а Китай, който на практика притежава монопол върху производството им, налагаше квоти за износа им, които бяха вдигнати едва в началото на тази година. За да се отговори на нуждите на индустрията, надеждите са свързани с рециклиране на лантанидите. За целта понастоящем се ползва технология, при
която уредът се натрошава и се поставя в киселинен разтвор, за да се извлекат химични вещества, които имат силен афинитет към тези метали.

За да се подобри методът, японски изследователи предлагат да се използва лиофилизирана сперма от сьомга - богата на ДНК пудра, чиито фосфатни групи се свързват лесно с редките метали. Тя се смесва с разтвор, съдържащ лантаниди, които прилепват към нея и след това са извлечени чрез обработване с киселина и центрофугиране.

"Този метод позволява да се извлекат 80 на сто от редките метали, но не осигурява ефикасното им отделяне един от друг", заяви Жан-Клод Бюнзли от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, който не е участвал в изследването.

Източник: БТА