Совалката Атлантис може да остане в орбита около земята още ден
Совалката Атлантис може да остане в орбита около земята още ден / снимка: БГНЕС

Совалката "Атлантис" вече два дни не може да кацне във Флорида заради неблагоприятните метеорологични условия. Совалката може да остане на орбита около земята още един ден, до понеделник, ако се наложи. Решението дали "Атлантис" ще кацне днес ще бъде взето 90 минути преди самото кацане.

НАСА предпочитат совалките да кацат във Флорида. Когато те кацат в Калифорния, после космическото управление инвестира два милиона долара, за да ги транспортира от там до Флорида, където е базата им. Транспортирането става на гърба на самолет Бойнг 747.

Астронавтите на "Атлантис" бяха предупредени още в четвъртък да изключат част от компютрите на борда на совалката, за да спестят енергия в случай, че ще трябва да останат в космоса до понеделник, припомня АФП.

Мисията на "Атлантис" беше до телескопа "Хъбъл". По време на пет космически разходки, астронавти от совалката извършиха необходими ремонтни дейности на 19-годишния космически телескоп, благодарение на който астрономите от целия свят обогатиха познанията си за произхода   на Вселената и разгледаха много далечни галактики.