Швейцарци измислиха хитър начин за заряд на електромобили
Швейцарци измислиха хитър начин за заряд на електромобили / снимка: Агенция Speed-Press

Електрическите автомобили са на мода и не минава и седмица, без някой производител да заговори за бъдещ проект в областта. Бурното им развитие през последните и следващите години е вече факт, но първите купувачи са изправени пред риска да се окажат затруднени поради липсата на източници за зареждане.

Швейцарската компания Nation-E извади на показ интересно решение, което е първо по рода си. Специалното устройство е монтирано в задната част на камионетка и може да бъде транспортирано незабавно до всяка точка, където се намира електромобил в нужда. Едно петнадесетминутно зареждане е достатъчно за изминаването на 30 км. Така няма да се налага непрекъснато да „притичвате" с колата до най-близкия домашен битов контакт.

Комуникацията между автомобила и така наречения Angel Car е улеснена с помощта на системата на Nation-E, която е способна да се свързва с батерията на автомобила, да преценява параметрите й и да определя качеството и интензитета на необходимата електроенергия за бързото зареждане на автомобила.

Агенция Speed-Press