Русия предаде на Индия атомната подводница Нерпа
Русия предаде на Индия атомната подводница Нерпа / снимка: sxc.hu

В кораборемонтния завод в Болшой камен, Приморския край на Руската федерация, се състоя церемония по предаване на атомната подводница "Нерпа" на Индия, съобщи ИТАР-ТАСС.

В края на декември 2011 година двете страни подписаха приемателно-предавателния протокол за подводницата, която се дава на лизинг на индийските ВМС за срок от 10 години. Договорът е на стойност над 900 милиона долара.

"Нерпа" принадлежи към третото поколение руски атомни подводници. Тя е с водоизместимост 12 770 тона, може да развива максимална скорост 30 възела, има пределна дълбочина на потапяне 600 м, може да плава автономно 100 денонощия. Въоръжена е с крилати ракети, торпеда и ракетни торпеда. Екипажът й е над 80 души.

Строителството на "Нерпа" започна през 1991 година, но в средата на 90-те години финансирането на проекта бе замразено, припомня БТА. Подводницата бе завършена с индийски капиталовложения.

На 8 ноември 2008 година по време на заводски ходови изпитания в Японско море на "Нерпа" се задейства произволно химическата система за гасене на пожари и в помещенията й плъзна газ фреон. Загинаха 20 души, други 21 бяха хоспитализирани с отравяния.