Роботи играха футбол в БАН
Роботи играха футбол в БАН / снимка: Sofia Photo Agency

В София се проведе първият в България футболен мач между роботи. "Футболната среща" се състоя в рамките на Австрийско-българския ден на автоматизацията, организиран за четвърти път у нас.

Организатори са Институтът по роботика при Техническия университет във Виена, Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене на БАН и АSO Sofia. "Футболният мач" се състоя в голямата зала на хотела на БАН - “Кeдър”,

Във футболните срещи участваха шампионът от Световното първенство по РОБОФУТБОЛ - отборът AUSTRO на Института по роботика при Техническия университет във Виена.

Роботите футболисти са с конструкция, подобна на кубчета с две задвижващи колела, които се управляват дистанционно от компютърни програми. Те са с размери 7,5х7,5х7,5 см и се състезават в игрално поле с размери 150х180 см, като играха се с топка за голф. След стартовия сигнал, чрез камера специален компютър получава актуалната позиция на роботите 120 пъти в секунда и светкавично решава следващите им ходове.

Стратегията на играта се определя преди началото й от мениджърите на отборите. Съдията следи хода на мача, отчита нарушенията и контролира играта на двата отбора като при истинско футболно състезание. Командите за действията на роботите достигат до тях чрез радиовръзка.