Робот екскурзовод ще разказва за руското метро на туристите
Робот екскурзовод ще разказва за руското метро на туристите / БГНЕС, архив

Първи робот гид още това лято ще развежда посетители в Държавния музей по архитектура "А.В. Щусев" в Москва, предаде ТАСС.

Робот с "почти човешки" характер може да е новият ни приятел

"Човекоподобният робот Алантим със сини очи и със сензорен екран на гърдите си ще разказва за архитектурата на московското метро на изложбата "Московско метро - подземен паметник на архитектурата". Роботът ще може също да разменя реплики с посетители в музея и да се шегува", се казва в информация, качена на сайта на столичното кметство.

Руски робот избяга от лаборатория, предизвика задръстване (СНИМКИ/ВИДЕО)

Планирани са две екскурзии с участието на Алантим, като първата ще е на 14 юли, оповестиха от музея. Електронният екскурзовод ще разкаже на посетителите за експонатите в изложбата - за проектите за метростанции, които са дело на известни архитекти, за уникални снимки и документи от колекцията на музея.

Подробности за екскурзиите скоро ще се появят на сайта на музея.

Прогноза от бъдещето: След 25 години роботите ще са колкото хората

Освен това посетителите ще могат да разговарят с робота гид. Взаимодействието с човека ще е в зависимост от социалната група, към която той принадлежи - ако Алантим вижда пред себе си представителка на нежния пол, ще й разкаже за архитектурното оформление на станциите, докато с мъже ще обсъжда техническите аспекти на строителните работи.

"В паметта на Алантим има над 40 000 фрази. Роботът може да запомни имената на онези, с които се запознава, а също да разпознава лица, да определи пола и възрастта на даден човек", поясниха от Московския технологичен институт.

Източник: БТА