Японски компании разработват най-бързия компютър в света
Японски компании разработват най-бързия компютър в света / netinfo

Японският институт за политически изследвания „Рикен” възложи на компаниите „Хитачи”, НЕК и „Фуджицу” да разработят съвместно най-бързия компютър в света до 2009 година, предаде ДПА.

Институтът обяви имената на компаниите, които ще създадат японския суперкомпютър от ново поколение, пред министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, съобщи говорител на НЕК, предаде БТА, като се позова на ДПА.

Трите компании ще разполагат с бюджет от 115,4 млрд, йени (948,08 млн. долара), за да проектират така наречения суперкомпютър, който ще може да извършва 10 000 трилиона независими операции в секунда, информира Джиджи прес.

Целта на Япония е да си спечели прозвището "собственик на най-бързия в света суперкомпютър", след като САЩ се сдобиха с него през 2004 година.

През 2004 г. създаденият от НЕК Симулатор на Земята беше изместен в качеството му на най-бързия в света суперкомпютър от системата Блу джийн/Ел, разработена от американския компютърен гигант ”Интернешънъл бизнес машинс”.

Новият суперкомпютър ще бъде монтиран в западния японски град Кобе и ще бъде използван предимно от академични и корпоративни изследователи в области като нанотехнологията и естествените науки.