Първият Superb от второ поколение слезе от конвейeра
Първият Superb от второ поколение слезе от конвейeра / netinfo
Първият сериен екземпляр от новото поколение на модела Superb слезе от конвейера на заводите Skoda в чешкия град Квазини. Автомобилът, чиято световна премиера бе на автомобилния салон в Женева, е по-просторен от своя предшественик и предлага множество технически нововъведения, като двойно отваряща се задна врата, адаптивни завиващи предни светлини, нова електронна климатична система, автоматичен паркинг асистент и други.

Моделите Superb заемат важно място в стогодишната история на Skoda. Първият автомобил с това име се произвежда в периода 1934 - 1949 година. През 2001 започва производството на първата генерация на новия модел, което продължава и днес. Освен в Квазини, тя се сглобява и в заводите на Skoda в Украйна, Индия, Босна и Казахстан. До март тази година от конвейерите са слезли 133 955 екземпляра.

Второто поколение на Superb ще се предлага с три бензинови и три дизелови двигателя с мощност от 105 до 260 к.с. Що се отнася до трансмисията, освен пет- и шест степенните механични скоростни кутии, ще има и автоматична, предвижда се и вариант с 4 задвижващи колела.

Очаква се до края на годината да започне производството на новия Superb и в заводите в Индия и в Украйна.

Междувременно папараци засякоха изпитания на предполагаемо комби на базата на Superb. Автомобилът на снимките е с удължено купе на Octavia комби върху базата на Superb. Очаква се автомобилът, който ще предлага повече товарно пространство от хечбека, да се нареди сред най-просторните в класа си.

www.speed-press.com