Показаха новата „Ферари Калифорния“
Показаха новата „Ферари Калифорния“ / снимка: ProntoSofia

След дълго очакване любителите на бързите скорости най-после разбраха каква ще бъде последната новост на автомобилната къща от Маранело. Тя представи последното си бижу Ferrari California.

Това е първата „Ферари“ с 8-цилиндров двигател и с каросерия с 2+2 места. Създателите на новия модел дори направиха сайт, на който може да се чуе пърхането и бученето на мотора.

Според творците на „Ферари Калифорния“ тя ще задоволи напълно копнежите за динамична кола и за развлекателно и приятно шофиране.

В същото време последният модел от Маранело представлява истинска революция в историята на марката. За пръв път колата ще бъде представена единствено в конвертираща се версия и с твърд сгъваем гюрук. Другата новост е свързана с мотора 8V - той е разположен отпред и това също се случва за пръв път в историята на „Ферари“, съобщава ProntoSofia.

Каросерията е направена от алуминий, подобно на всички останали модели. Двигателят произлиза от този на модела 430, или с други думи, това е V8 от 4300 cc. "Ферари Калифорния“ е в състояние да вдигне 100 км в час в рамките на 4 секунди.

Третата абсолютна новост е фактът, че за пръв път автомобилната къща не обявява максималната скорост, която може да достигне колата, а само емисиите на въглероден диоксид (310 г/км).

Седем са скоростите в предавателната кутия. Цената на новото бижу ще бъде около 160 000 евро, което е малко под тази на F430 Spider. Както отбелязват експертите, при този тип коли важното е обаче не цената, а кога ще се появи на пазара. Очаква се дебютът да бъде на Парижкия автомобилен салон през септември.

Новата „Ферари Калифорния“ е истински триумф на красивия дизайн. Единственото, което не убеждава ценителите на естетиката, са задните единични фарове, които са доста различни от 4-те кръгли фара, характерни за другите модели на къщата от Маранело.