Откриха следи върху звезда от сблъсък на подобни на Земята планети
Откриха следи върху звезда от сблъсък на подобни на Земята планети / снимка: БГНЕС

Астрономи са открили следи от сблъсък между две подобни на Земята планети върху звезда, намираща се на 30 светлинни години от нас в съзвездие "Херкулес", съобщава научното издание ScienceNOW.

Екип от учени под ръководството на Бенямин Цукерман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са изследвали химическия състав на белите джуджета. (Бялото джудже е фаза от живота на звезда, която вече е изчерпала своя запас от водородно гориво и е преминала през етапа на червен гигант, разпръсквайки своята материя наоколо. Този процес е кратък - за период от 1000 години. На мястото на звездата остава много горещото й ядро - това е бялото джудже. Има температура около 100 000 градуса (за сравнение - температурата на повърхността на Слънцето е 6000 градуса) и излъчва бяла светлина. То е много малко, има размер колкото Земята и малка яркост. Въпреки, че е с малки размери, то може да има маса, равняваща се на масата на Слънцето. В него материята е с много голяма плътност.).

В статията за "Астрофизикъл Джърнъл" Цукерман и неговите колеги отбелязват, че наличието на елементи по-тежки от хелий в състава на звездите често се разглежда като признак за наличието в миналото в близост до нея на каменисти обекти, пише БГНЕС. При изучаване на химическия състав на бялото джудже NLTT 43806 астрономите открили, че във фотосферата му има много алуминий и сравнително малко желязо. Учените съпоставили съотношението на деветте елемента в състава на звездата - магнезий, калций, алуминий, титан, желязо, никел, хром, натрий и силиций с тяхното съотношение в различни тела от Слънчевата система - метеорити, земната литосфера и мантия, повърхностния слой на луната.

Най-близко сходство имало между веществата от земната кора и мантията на NLTT 43806. Най-вероятното обяснение е, че в орбита около NLTT 43806 е имало сблъсък между два каменисти обекта. Единият от тях се врязал в другия при което неговата кора и мантия се "изсипали върху звездата". Според учените това може да е станало не по-рано отпреди 50 млн. години, тъй като само в този случай следите от тежките елементи може да са все още в горната атмосфера на звездата.