Откриха най-далечния обект в Слънчевата система
Откриха най-далечния обект в Слънчевата система / снимка: ThinkStock/Getty Images

Астрономи съобщават за откритието на предполагаема миниатюрна планета, която е най-отдалеченият обект, наблюдаван някога в Слънчевата система, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Все още не сме класифицирали обекта, тъй като не ни е известна точната му орбита", казва Скот Шепърд от изследователския екип от института "Карнеги" във Вашингтон.
Откритието е представено на годишната научна конференция на Американското астрономическо дружество.

Астрономите са се натъкнали на обекта едва преди няколко седмици.

Според учените леденото тяло, наречено V774101, е с диаметър между 500 и 1000 километра - приблизително половината от размера на Плутон. Обектът се намира на около 10 милиарда мили (над 16 милиарда километра) от Земята или три пъти по-далече, отколкото е Плутон.

Понастоящем най-отдалечените планетоиди (наподобяващи планети тела) в Слънчевата система са Седна и VP113, открити съответно през 2003 и 2012 г. Въпреки че са отдалечени на 80 пъти по-голямо разстояние от Слънцето, отколкото е Земята, двата обекта се намират по-близо от V774101. Новооткритият обект е 103 пъти по-отдалечен от Слънцето, отколкото е нашата планета.

Астрономите отбелязват, че ще им е необходима поне година, за да определят точната орбита на V774101. Възможно е новооткритото тяло да попадне в категорията на обектите в отдалечената част на Слънчевата система, чиито странни орбити хипотетично се влияят от други планети или съседни звезди.

Скот Шепърд е член на изследователски екип, извършващ най-щателното търсене на отдалечени обекти в Слънчевата система. "Работата ни може да се сравни с търсенето на игла в купа сено", казва астрономът.

Източник: БТА