Откриха ахилесовата пета на резистентни към антибиотиците бактерии
Откриха ахилесовата пета на резистентни към антибиотиците бактерии / снимка: Guliver/Getty Images

Учени оповестиха, че са открили ахилесовата пета на някои резистентни към антибиотиците бактерии, а това може да доведе до разработване на нови лекарства, предаде Франс прес.

Откритието идва, след като Световната здравна организация (СЗО) алармира, че погледнато в световен мащаб, бактериите са увеличили резистентността си към антибиотиците. Някои от тези бактерии притежават външна непромокаема мембрана, която им позволява да оцелеят.

Учени от университета на Източна Англия установиха как клетките на тези бактерии пренасят елементи, които са нужни за изграждането на мембраната. В случая става въпрос за молекули, наречени липополизахариди.

Откритието може да позволи да се създадат лекарства, които атакуват защитната мембрана на бактерията, а не самата бактерия. Тъй като няма да е нужно новите лекарства да проникват в бактерията, тя не би трябвало да развие резистентност, отбелязаха учените.

В свой доклад, публикуван в края на април, СЗО предупреди, че малки инфекции могат да започнат да сеят смърт, ако човечеството не се справи с резистентността към антибиотиците. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА