Осъдиха директор на селско училище в Русия за пиратски софтуер
Осъдиха директор на селско училище в Русия за пиратски софтуер / netinfo

Директорът на селско училище в Пермския край Александър Поносов е бил осъден да плати глоба от 5000 рубли за използването на "пиратски" софтуер на училищните компютри, съобщи самият Поносов пред ИТАР-ТАСС.

"Имам адвокат и двама обществени защитници и през полагаемите се десет дни ще обжалваме", заяви Поносов и отбеляза, че сега е "важно грамотно и много внимателно да се подготвим за продължително съдебно дело", което според него "от лично е станало обществено", пише БТА.

Поносов е обвинен, че е нарушил руския закон за интелектуалната собственост, като е инсталирал пиратски версии на операционната система Windows и MS Office на Microsoft, предаде АП.

Американската компания от своя страна заяви, че няма нищо общо с обвиненията, повдигнати от прокуратурата в Уралския окръг, и че не възнамерява да предприема никакви действия срещу Поносов.

Училищният директор е признат за виновен в причиняване на щети за 266 000 рубли (10 000 долара; 7000 евро) на компанията, съобщава РИА-Новости, като цитира съдия Валентина Тюнова.